Çift Aşamalı Temizlik: Cilt Temizliğinde Etkili Bir Yaklaşım
Cilt Bakım

Çift Aşamalı Temizlik: Cilt Temizliğinde Etkili Bir Yaklaşım

Yazar: Bioprof Tarih: Nov 15, 2023

Cilde sağlıklı ve parlak bir görünüm kazandırmanın en temel adımı şüphesiz yüz bakım ürünlerini kullanarak günlük yüz yıkamadır. Kore’de ortaya çıkan ve Koreli kadınların vazgeçilmezi olan çift aşamalı temizlik, günümüzde tüm dünyada sıklıkla tercih edilmeye başlamıştır. Gün içinde ciltte biriken kir, yağ, güneş kremi ve makyaj kalıntılarından kurtulmak için derinlemesine bir temizlik arayışı içinde olanlar için çift aşamalı temizlik en etkili yöntemlerden birisidir.

Çift Aşamalı Temizlik Nedir?

Çift aşamalı temizlik, ismine de istinaden yüzü iki kez yıkamak anlamına gelir. Bu teknikle ciltteki yağın, kirin ve gün içinde cilde uygulanan ürünlerin kalıntılarından tam anlamıyla kurtulmak mümkündür. Tek aşamalı bir temizlik ile özellikle yağ bazlı olmayan bir temizleme ürünü kullanarak tüm bunlardan yüzde yüz kurtulmak mümkün olmayabilir. İşte çift aşamalı temizliğin önemi bu noktada ortaya çıkar.

Çift Aşamalı Temizliğin Faydaları

Cilde derinlemesine bir temizlik sağlamak amacıyla sıklıkla tercih edilen ve çok popüler olan çift aşamalı temizlik yöntemi, farklı cilt tiplerine ve sorunlara sahip herkes için çözüm sunar. Bu yöntem özellikle her gün makyaj yapanlar, yağlı veya akneye eğilim gösteren ciltlere sahip olanlar, hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde yaşayan kişiler için oldukça etkilidir.

Uzun ve yorucu bir günün ardından cilt temizliğinde kolaya kaçmak sıklıkla tercih edilen bir seçenek olsa da derinlemesine bir temizlik sağlamak için yeterli değildir. Derinlemesine ve düzgün bir biçimde temizlenmeyen ciltte kir, toz ve kalıntılar gece boyunca ciltte kalır. Bu durumda cildin kendini yenilemesi mümkün olmaz. Bunun uzun vadeli bir sonucu olarak cilt dolgun ve genç görünümünü yitirebilir.

Çift aşamalı temizlik, ciltteki her bir dokuyu derinlemesine temizleyerek gece boyu cilt yenilenmesi sürecinin en iyi şekilde devam etmesini sağlar. Bu faydalara ek olarak temizlik sonrası cilde uygulanan tüm ürünler cilt tarafından daha kolay emilir ve ürünlerden en iyi sonucu almayı sağlar.

Çift Aşamalı Temizlik Nasıl Yapılır?

Bu temizlik, iki aşamada gerçekleştirilir. İlk aşamada gün içinde ciltte biriken kirlerin kolaylıkla temizlenmesine olanak sağlayan temizlik yağı, balsam veya krem temizleyici gibi yağ bazlı bir ürün ile cilt yıkanır. İkinci aşamada su bazlı jel, köpük veya misel suyu kullanılır. Bu aşamada amaçlanan cildi pürüzsüzleştirmek, aydınlatmak ve nemlendirmektir. Genellikle cilt yenileme sürecine yardımcı olmak ve desteklemek için geceleri çift aşamalı temizlik tercih edilir.

Çifte temizlik, ciltte gerginlik, kızarıklık ve tahrişe neden olmamalıdır. Dolayısıyla bunların önüne geçmek için cildi yormamak adına aşırı yıkama yapmaktan kaçınmak ve cilt tipine uygun ürünler kullanılması önerilir.

Los Angeles merkezli estetisyen Candace Marino, çift aşamalı temizliği üç aşamaya ayırıyor:

Birinci Adım: Melt Cleanse

İlk adımda makyaj ve kirleri ortadan kaldırmak amacıyla temizleme yağları, balsamlar ve krem temizleyiciler kullanılır. Bu aşama iyileştirme özellikleri gösterdiğinden özellikle kuru cilde sahip olanlar için oldukça etkilidir. Ciltte derinlemesine bir temizlik sağlamak elbette önemli fakat bunu yaparken cilde soyacak kadar zarar vermemeye dikkat etmek gerekir.

İkinci Adım: True Cleanse

Çifte temizliğin ikinci adımında cilt sorunlarına en iyi çözüm önerileri sunan ve cilt tipine uygun bir temizleyici ile cildin temizlenmesini amaçlar. Cilt tipine ve sorunlarına uygun bir temizleyici kullanarak bu aşamadan maksimum verim sağlamak mümkündür. 

Üçüncü Adım: Glow Cleanse 

Marino çifte temizliği bu adımla bir adım daha ileriye götürür. Bu aşama ile amaçlanan, eksfoliasyonlu bir yıkama ile cildin özellikle saç çizgisi, boyun ve kulak çevresinde oluşabilecek birikmelere karşı tam bir arınma sağlamaktır. Marino’ya göre bu üçlü temizlik ile uzun vadede daha temiz, daha parlak ve daha sağlıklı bir cilde sahip olmak mümkündür. Fakat bu üçüncü adım, peelingin yerini almamalıdır. Yumuşak, peeling etkisi yaratan bir temizlik ürünü ile cilde ışıl ışıl bir görünüm kazandırılabilir. Marino’ya göre, cildi tahriş etmeden yeniden yüzey oluşumunu sağlamanın anahtarı, enzim bazlı temizleyicilerdir. 

Ne Zaman ve Nasıl Çift Aşamalı Temizlik Yapılır? 

Çifte temizliğin ne sıklıkla yapılması gerektiği cilt tipi ile alakalıdır. Düzenli makyaj yapan, güneş kremi kullanan ve hava kirliliğine yoğun maruz kalan kişiler günde iki kez çifte temizlik yaparak maksimum fayda sağlayabilir. Bunun aksine kuru veya hassas ciltlere sahip olanlar için genellikle günde bir kez çifte temizlik yapmak yeterli olacaktır. Önemli olan cilde neyin iyi geldiği ve neyin işe yaradığını bilerek bu doğrultuda hareket etmektir. 

Dermatolog Corey L. Hartman’a göre çift temizlemeden maksimum verimi alabilmek için geceleri uygulamak gerekir. Çünkü kir, cilde gündüz birikir. Gece çifte temizlik yaparak cildi tam anlamıyla temizlemek mümkündür. Özellikle gece uygulanan aktif bileşenlerin cilt tarafından en iyi şekilde emilebilmesi için çifte temizlik etkili bir yöntemdir.

Dermatolog Karan Lal’a göre çifte temizlik gün içerisinde iki kez yapılacaksa aşağıdaki gibi yapılmalıdır:

  • Makyajı temizlemek için yeğ bazlı bir temizleme yağı, balsam ve misel suyu kullanılmalıdır. Ürünler kuru cilde dairesel hareketler ile masaj yaparak uygulanmalıdır.
  • Balsamı yayabilmek ve ciltteki ürünleri eşit bir biçimde çıkarmak için ürüne su eklenmelidir.
  • Kokusuz ve su bazlı bir temizleyici kullanılmalıdır, cilde masaj yaparak uygulanmalı ve durulama işlemi ılık su ile yapılmalıdır.
  • Cilt yüz havlusu ile nazikçe kurulanmalı ve sonrasında diğer cilt bakımı rutinleri uygulanmalıdır.