cilt bariyerini guclendirme
Cilt Bakım

Cilt Bariyerini Güçlendirme: Sağlıklı ve Işıldayan Cilt için İpuçları

Yazar: Bioprof Tarih: Nov 09, 2023

Cilt sağlığı ve güzelliği söz konusu olduğunda, cildi korumaya ve gençleştirmeye yönelik pek çok ürüne ulaşmak mümkündür. Cilt nemlendirici gibi ürünler, farklı amaçlara hizmet eder. Ancak, cildin en dış katmanı olan cilt bariyerini güçlendirmek için hangi ürünlerin en etkili olduğunu bilmek önemlidir. Peki, cilt bariyeri nedir ve nasıl güçlendirilir? Bu soruların cevabına ve çok daha fazlasına yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Cilt Bariyeri Nedir?

Cilt bariyeri, cildin en dış katmanlarını doğru bir biçimde bir arada tutmayı sağlayan bir dokudur. Bu dış katmanlar sağlıklı olduğunda cilt yumuşak, esnek ve dolgun görünür. Cilt bariyeri, keratin ve doğal nemlendiriciler içerir. Ancak bu katmanlar hasar gördüğünde cilt donuk, sert ve kuru bir hale gelebilir.

Cilt bariyeri hasar gördüğünde:

  • Cilt hücreleri arasındaki bağlar zayıflar ve cilt su kaybetmeye başlar.
  • Cilt dış etmenlere karşı savunmasız hale gelir, bu da yaşlanma belirtilerinin daha belirginleşmesine yol açar.
  • Lekelerin iyileşmesi zorlaşır ve cilt enfeksiyonlarına karşı daha hassas olur.

Cilt Bariyerinize Ne Zarar Verebilir? 

Cilt bariyerine zarar verebilecek başlıca etmenler şunlardır:

  • Çevresel faktörler: Ortamın çok nemli veya çok kuru olması.
  • Tahriş edici maddeler: Alerjik reaksiyona neden olabilecek maddeler, güneşin zararlı ışınları, sert kimyasallar.
  • Yanlış cilt bakımı: Aşırı peeling, sert sabunlar ve cildi aşırı yıkamak.
  • Psikolojik ve genetik faktörler: Stres, atopik dermatit gibi cilt rahatsızlıkları.

    Cilt Bariyerinizin Hasar Görüp Görmediğini Nasıl Anlarsınız?

    Cilt bariyeri sağlıklı bir şekilde işlemediği takdirde ciltte belli başlı semptomlar ve durumlar gözlemlenebilir. Bu başlıca semptomlar aşağıda sıralandığı gibidir: 

    • Kuru ve pullu cilt,
    • Ciltte kaşıntı meydana gelmesi,
    • Ciltte oluşan kaba veya renksiz lekeler,
    • Akne oluşumu,
    • Bakteriyel, viral veya fungal cilt enfeksiyonları.

    Cilt Bariyerini Güçlendirme Adımları 

    Cilt bariyerinin önemi göz önünde bulundurulduğunda, cilt bariyerini güçlendirmenin ne kadar önemli olduğu da su götürmez bir gerçektir. Peki cilt bariyerini güçlendirmek için ne yapılabilir?

    1. Cilt Bakım Rutininizi Basitleştirin 

    Cilt bakımı rutininde çok fazla ürün kullanmak ilk etapta iyi gibi gözükse de aslında cilt bariyerinin zayıflamasına neden olabilir. Cilt bariyerini güçlendirmek için bir cilt bakım rutini oluşturmada bir dermatolog veya uzmandan yardım almak faydalı olabilir.

    Cilt bakım rutinlerine sıklıkla eklenen peelinge karşı cildin nasıl tepki verdiğine dikkat edilmelidir. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, hassas cilt tipine sahip olanlar ve koyu tenliler için hafif kimyasal peelingler daha uygun olacaktır. Haftada bir veya iki kezden fazla peeling yapmayın ve cildinizi tahriş eden sert fırçalar kullanmaktan kaçının. Ayrıca bazı kese ve fırça türleri de cilt bariyerine hasar verebilir. Bu nedenle cilt bakım rutinini olabildiğince basitleştirmek bariyer güçlendirmeyi sağlayabilir.

    2. pH'a Dikkat Edin 

    Cildin hassas asit mantosu pH 4,7 olarak belirlenmiştir. Cilt için kullanılacak ürünlerin pH seviyesi 3,7 ila 8,2 arasında değişiklik gösterebilir. Yapılan araştırmalar, cildin pH seviyesi 4,0 ila 5,0 arasındaki temizleyiciler ile temizlenmesinin daha iyi olduğunu gösterir niteliktedir.

    Cilt bariyerini güçlendirmenin adımlarından biri cildin pH seviyesini olması gerektiği seviyede tutmaktır. Böylelikle ciltte gözlemlenebilen dermatif, iktiyoz, akne ve bazı enfeksiyon gibi cilt rahatsızlıklarının önüne geçmek mümkündür. Tüm ürünlerde olmasa da bazı ürünlerin pH seviyesi belirtiliyor. Cilt bariyerini güçlendirmek için ürünlerin pH seviyesi kontrol edilerek rutine dahil edilmelidir.

    3. Cilt Bariyerinizi Güçlendirmek için Bitki Yağlarını Deneyin

    2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, cilt için bazı bitki yağlarından yararlanmak, cilt bariyerini güçlendirmede ve onarmada etkili olmasına ek olarak cilt bariyerinin nem kaybetmesini de önlemekte etkilidir. Bu bitki yağlarının büyük bir çoğunluğu antibakteriyel, antiinflamatuar ve antioksidan faydalar gösterir. 

    Cilt bariyerini güçlendirmek için tercih edilen başlıca bitki yağları arasında hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, badem yağı, argan yağı ve biberiye yağı gelir.

    Bu bitkisel yağların ciltte kullanımı için birçok farklı yöntem izlenebilir. Bu yağlardan biri ya da birkaçı nemlendirici, krem veya losyonların içine karıştırıldıktan sonra uygulanabilir. Bunun yanında avuca az miktarda dökülerek masaj yardımı ile cilt emene dek uygulanabilir.

    4. Seramid İçeren Ürünler Kullanın

    Cilt bariyerini güçlendirmek ve düzgün çalıştığından emin olmakta oldukça etkili olan seramidler, yüksek konsantrasyonlarda bulunan mumsu yapıdaki lipitlerdir.

    2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, hasar görmüş veya zayıf işleyen bir cilt bariyerinin sebep olduğu kuruluk, kaşıntı ve pullanmayı tedavi etmenin en etkili yollarından biri psödo-seramid içeren ürünler kullanmaktır. Yüksek seramid içeren nemlendiriciler, cilt bariyerinin yapısal bütünlüğünü güçlendirmede de oldukça etkili ürünlerdir. 

    Yüksek seramid içeren nemlendiriciler kullanarak cildinizin yapısal bütünlüğünü koruyabilirsiniz. Sivilceli ciltler için seramid içeren ürünler, cilt bariyerini onarırken akneye karşı da koruma sağlar.

    Koyu renkli ciltlerin korunmasında da seramid içeren ürünler cildin korunmasına yardımcı olur. 2014 yılında yapılan bir araştırma neticesinde, koyu ten rengine sahip kişilerdeki seramid seviyelerinin daha düşük olduğu saptanmıştır.

    5. Hyaluronik Asit veya Gliserin İçeren Nemlendiricileri Deneyin

    Cilt bariyerini güçlendirme sürecinde, hyaluronik asit veya gliserin içeren nemlendiriciler kullanmak oldukça etkilidir. Bu bileşenler, cildin nem dengesini koruyarak cilt bariyerini onarır ve güçlendirir. Hyaluronik asit, suyu cilde çekerken, gliserin cildi nemli tutar ve cildin doğal bariyerini destekler. Bu tür nemlendiriciler, ciltteki kuruluğu ve tahrişi azaltarak daha sağlıklı ve dayanıklı bir cilt elde etmenize yardımcı olur.

    Cilt bariyerinizi güçlendirmek, sağlıklı ve genç görünen bir cilt için atılacak en önemli adımlardan biridir. Yukarıdaki adımları izleyerek cildinizin doğal savunma mekanizmasını güçlendirebilir, dış etkenlere karşı daha dayanıklı bir cilt elde edebilirsiniz.