Karma Cilt Bakımı Rutini Nedir, Nasıl Olmalıdır?
Cilt Bakım

Karma Cilt Bakımı Rutini Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Yazar: Bioprof Tarih: Dec 15, 2023

En yaygın cilt tiplerinden biri olan karma ciltler, cildin yapısına ve ihtiyacına uygun cilt bakım ürünleri kullanılarak bir rutin oluşturulmasına ihtiyaç duyar. Çünkü her cilt tipi, yapısı gereği farklı sorunlar içerir ve farklı ürünlere ihtiyaç duyar. Peki karma cilt bakımı nedir ve nasıl olmalıdır? Cevabını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Karma Cilt Nedir?

Karma cilt, yağlı ve kuru cilt özelliklerinin bir karışımı olarak ciltte kendini belli eder. Karma cilt yapısına sahip olan kişilerde yanak gibi bölgelerde cilt kuru iken, T bölgesi, alın ve çene gibi bölgeler yağlı olabilir. Karma cildin ikili yapısı, cilt için uygun bir bakım rutini ve makyaj ürünü seçimini zorlaştırabiliyor. Çünkü karma cilt bakımında odaklanılması gereken iki konu vardır; cildin yağlı ve kuru olan kısımlarına uygun ürünler seçmek gerekir. Ayrıca kuru ciltlere hitap eden bakım rutini, cildin yağlı olan bölgelerinde işe yaramaz. Bu nedenle odaklanılması gereken nokta hangi sorunların ele alınması gerektiğinden ziyade karma cilt tipini dengelemek için her iki cilt tipinin sorunları ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak olmalıdır.

Cildin Karma Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Cildin karma olup olmadığını anlamanın en pratik yolu, cildinizi yumuşak yapıda, sülfatsız, suda çözünen bir temizleyici ile yıkamaktır. Sonrasında 20 dakika bekleyin. Bu 20 dakikanın sonunda burun, kaş ve çene bölgeniz yağlandıysa ve gözenekler daha belirgin bir hale geldiyse ve bunun yanında yanak bölgeniz ince, gergin, pürüzlü bir hal aldıysa karma bir cilt yapısına sahipsiniz demektir. Karma ciltlerde T bölgesi yağlı olsa da cildin diğer kısımları kuru kalır.

Cildin Karma Olmasının Nedenleri Nedendir?

Karma cildin en temel sebebi T bölgesindeki yağ bezlerinin aşırı derecede aktif olmasıdır. Fakat yağ bezlerinin aşırı üretimi bazı sebeplere bağlı olabilir. Bu sebepler hormonlar, stres, hava durumu, genetik faktörler olmak üzere sıralanabilir. Bu faktörler, genellikle kontrolünüzün dışında gelişir. Fakat karma cildinizi kontrol altına alabilmek için karma cilt bakımı rutini uygulayabilirsiniz.

Karma Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Cildinizin ihtiyacına göre karma cilt bakımı rutini oluşturarak cildinizin kontrolünü elinize alabilirisiniz. Karma cilt bakımı rutini oluşturmak isterseniz işte bazı ipuçları:

1. Sabun Yerine Yüz Temizleyici Kullanma

Yağlı cilt tipine sahip olan kişiler, yüzündeki sebumu kurutmak için genellikle sert bir temizleyici kullanmaları gerektiğini düşünür. Oysa bunun aksine Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre aslında sert sabunlar ile cildi temizlemek bu noktada işe yaramaz. Sert bir temizleyici kullanmak, cildinizi tahriş edebildiği gibi ciltteki sebum oranını azaltmak yerine arttırabilir. Cildinizdeki yağ oranını azaltmak istersen bunun aksine sebep olabilirsiniz. Sert sabunlar kullanmak yerine cildinizi tahriş etmeyen, yağ oranını kontrol altına almanızı sağlayan yumuşak bir yüz temizleyiciyi karma cilt bakımı rutininize ekleyebilirsiniz.

2. T Bölgesini Temizleme 

Karma cilt yapısına sahip olan kişilerde yağ üretiminin en sık gerçekleştiği bölge kuşkusuz T bölgesidir. Aşırı yağlanma gözenek, siyah ve beyaz nokta, akne ve daha farklı problemlere neden olabilir. Bunun önüne geçebilmek adına karma cilt bakımınızda T bölgesini ihmal etmemelisiniz. T bölgesindeki sebum oluşumunu önlemek ve dengelemek için uygun tonikler, maskeler ve peelingler uygulamayı ihmal etmeyin.

3. Uygun Ürünlerle Cildi Nemlendirme

Cilt tipiniz ne olursa olsun, cildinizin neme olan ihtiyacı asla değişmez. Cildinizin iyi görünmesini ve öyle hissetmesini istiyorsanız nemlendirme adımı asla es geçmemeniz gerekir. Karma cilt bakımı için en uygun nemlendirici kremler su bazlı, yapışkan veya yağlı bir his bırakmayan ve komedojenik olmayan nemlendiriciler olacaktır. Böylelikle cildinizde bir ağırlık hissi yaratmadan hem kuru hem de yağlı bölgeler için uygun bir nemlendirme yapmış olacaksınız.

4. Farklı Bölgeler İçin Farklı Ürün Kullanımı

Karma cilt bakımında odaklanmanız gereken hem kuru hem de yağlı bölgelere hitap eden ürünler kullanmak olmalıdır. Kuru cildin ihtiyacı başka, yağlı cildin ihtiyacı ise başkadır. Dolayısıyla bu farklı cilt tiplerinin sorunları da farklıdır. Örneğin karma cilt bakımında tüm cilde yalnızca tek bir maske kullanmak etkili olmayabilir. Daha etkili bir sonuç alabilmek için yüzün farklı bölgelerinde etkili kombinasyonlar kullanmayı deneyin.

Karma Cilt Bakımı İçin Kullanılabilecek Ürünler

Karma cilt bakımında, cildinizi kontrol altında tutmak için doğru ürün kullanımı oldukça önemlidir. Peki karma cilt bakımı için hangi ürünleri kullanmanız gerekir?

1. Yüz Temizleyici

 

 Bioprof Bitkisel İçerikli Çift Fazlı Makyaj Temizleme Losyonu

 

Mevsim değişikliklerine bağlı olarak ciltte üretilen sebum miktarında değişiklikler gözlemlenebilir. Ayrıca buna ek olarak yine mevsimsel olarak ciltteki kuruluk hissi de artabilir. Bu durumu dengede tutmak için cilt tipinize uygun yumuşak bir temizleyici kullanmalısınız ve cildinizi sabah akşam temizlemelisiniz.

2. Tonik 

Karma ciltler için oluşturulan bakım rutininde tonik olmazsa olmazdır. Karma cildinizi dengelemek üzere tasarlanmış formüller içeren tonikler kullanmalısınız. Tonik kullanarak hem cildin pH seviyesini dengede tutmak hem de cildi en çok ihtiyacı olan nem oranında artış sağlamak mümkün olabilir. Buna ek olarak tonik kullanarak tahriş olan cildinizin yatışmasına da yardımcı olabilirsiniz. Sabah akşam cildinizi temizledikten sonra tonik kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

3. Yüz Maskesi 

T bölgesindeki aşırı sebum üretimine bağlı olarak yaşanan tıkanıkları azaltmak için maske kullanımı etkili olabilir. Yağ üretimini dengeleyen bir maske tercih etmelisiniz. Bu maskeyi haftada bir kullanabilirsiniz.

 

4. Peeling

 

Bioprof Aloe Vera Bitkisel İçerikli Peeling 

 

Yumuşak ve nazik bir yapıda peeling kullanarak T bölgesindeki sivilce oluşumunu azaltmak mümkün olabilir. Fiziksel peelingler, yapısal olarak sert dokudadır ve sert içeriklerden oluşur. Bundan dolayı cildinize tahrişe neden olabilirler. Bu sebeple fiziksel peelingler yerine kimyasal eksfoliyantlar daha doğru bir tercih olacaktır. Laktik asit içeren kimyasal peelingler, karma cilt yapısına sahip kişiler için en uygun içeriktir. Çünkü cilde karşı nazik olduklarından tahrişe sebep olmamalarının yanı sıra ölü cilt hücrelerini temizlemekte oldukça etkilidirler. Temizleme ve tonik aşamalarını uyguladıktan sonra haftada birkaç kez olacak şekilde peeling uygulayabilirsiniz.

 

5. Nemlendirici

 

  Bioprof Ultra Pure Exacare Bitkisel Nemlendirici Cilt Bakım

 

Her cilt tipinde olduğu gibi karma ciltler için de en önemli adımlardan biri nemlendirme adımıdır. Sabah rutininiz için hafif bir cilt nemlendirici kullanmak daha uygun olacaktır. Gece rutinin de ise siz uyurken cildinizi onaran ve yenileyen daha zengin bir içeriğe sahip nemlendiriciler kullanmak daha doğru olacaktır. Cildinizdeki nemi korumaya yardımcı olmak için hyaluronik asit içeren nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Temizleme ve tonik aşamalarından sonra nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin.