Birçok Kadının Derdi: Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi
Cilt Bakım

Birçok Kadının Derdi: Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi

Yazar: Bioprof Tarih: Jan 02, 2024

Sıcaklıktaki dalgalanmalar, nem seviyeleri, beslenme ve çok daha fazlası mevsim geçişlerinde saç dökülmesine sebep olabilir. Kullanılan saç bakım ürünleri bu durumu azaltmakta başarılı olsa da durumu kontrol altına alabilmek için daha fazlasına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi Nedir?

Gün içerisinde 80 ila 100 tel arası saç dökülmesi yaşanır ve bu dökülme sağlıklı bir saç dökülmesi olarak görülür. Çünkü saçlar da büyüme, geçiş ve dinlenme döngüsünden geçer ve bu süreç sürekli olarak kendini tekrar eder. Fakat mevsim geçişlerinde bu dökülme normalden daha fazla yaşanabilir. Mevsim geçişlerinde saç dökülmesinden birçok kişi şikayetçidir. Mevsimsel alerjilerde de olduğu gibi mevsim geçişlerinde saç dökülmesi, sıcaklık değişimlerinden kaynaklı olarak yaşanır. Bu sıcaklık değişimleri saç derisi foliküllerinde baskı oluşturur ve dolayısıyla saç tellerinin normalden hızlı dökülmesine sebep olur.

Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?

Mevsim geçişlerinde saç dökülmelerini anlamanın birkaç yolu vardır. Bu dönemlerde kıyafetlerde sık sık saçlar görmek, tarama esnasında tarakta çok fazla saça rastlamak, banyo yaparken çok fazla saç dökülmesi gözlemlemek mümkündür. Özellikle yaz aylarına geçiş döneminde bu belirtiler daha sık görülür.

Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Bilim adamları için mevsimsel saç dökülmesinin sebepleri, günümüzde hala araştırma konusudur. Yapılan araştırmalara göre mevsimsel saç dökülmesinin en temel nedenlerinden biri insan fizyolojisi ve evrimidir. Çünkü insanlığın ilk zamanlarında sıcak havalarda serin kalmak için vücut kıllarının döküldüğü bilinir. Aynı şekilde kış aylarında da dış etkenlerden korunmak için ekstra kalın saç ve kürk çıkardığı görülür. Bu verilerden yola çıkarak günümüzde kışın çok fazla saç dökülmesi görülmemesinin en temel sebeplerinden birinin bu olduğu düşünülür. Bunun yanında yaz aylarında saç dökülmesi görülmesinin sebepleri olarak da sıcak mevsimlerdeki yaşam tarzın değişikliği, yüzme havuzlarında bulunan klor veya güneşe çok fazla maruz kalmak gösterilebilir.

1. Stres

Her şeyin başı olan stres, saç dökülmesinde de etkili bir faktördür. Çok fazla stres, bazı hormonların uyarılmasına sebep olduğundan saç dökülmesini tetikleyebilir. Bunun önüne geçebilmek adına stresi minimum düzeyde tutmaya özen göstermek gerekir. Elbette bu söylendiği gibi kolay olmayabilir ama hem vücut sağlığını hem de saç sağlığını koruyabilmek adına bu önemli bir faktördür.

2. Hormonal Değişim

İnsan bedeninde zaman zaman bazı hormonal değişimler gözlemlenebilir. Bu gayet normal bir durumdur. Fakat bu hormonal değişiklikler beraberinde bazı sorunları da getirebilir. Hormonal değişikliklerden kaynaklı olarak kilo olma verme, bazı cilt sorunları gözlemlendiği gibi saç dökülmeleri de yaşanabilir. Bu çoğu zaman tahammül edilebilir bir düzeyde yaşanır ve hormonlar normal seviyesine döndüğünde saç dökülmelerinde azalma yaşanabilir. Bu tarz durumlarda yapılan kan tahlili sonucunda bir tedaviye başlanabilir.

3. Kullanılan İlaçlar

Bazı ilaçların sık görülen yan etkileri arasında saç dökülmesine rastlamak mümkündür. İlaçların içinde buluşan bileşenler saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesine neden olduğu bilinen bazı ilaçlar A vitamini, antibiyotikler, antidepresanlar, doğum kontrol hapları, antikanser ilaçları, kolestrol düşürücü ilaçlar ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar olarak sıralanabilir. Bu tarz ilaçlar, yan etki olarak saç dökülmesine sebep olabilir.

4. Sağlık Sorunları

Saç köklerinin tahrip olması, bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırması ya da yaşanan bazı sağlık sorunlarının sonuçlarında saç dökülmeleri yaşanabilir. Sedef, halk arasında ürtiker olarak bilinen kurdeşen hastalığı, mantar olarak da bilinen fulgal hastalığı, alerjik deri hastalıkları, hirsutizm, vitiligo, deri kanseri gibi hastalıkların saç dökülmesini tetiklediği bilinir. 

5. Beslenmede Düzensizlik

Düzensiz beslenme insan vücudu üzerinde birçok soruna sebep olabildiği gibi saç dökülmesini de tetikleyen faktörlerden biridir. Aşırı yağlı, şekerli gıdalar tüketilmesi halinde saç köklerinin güçsüzleşmesi söz konusu olduğundan dökülmeler yaşanabilir.

6. Ani Kilo Kaybı

Ani kilo kaybı beraberinde vitamin, mineral eksikliği, hormonal değişiklikler ve çok daha fazlasını beraberinde getirir. Vücutta yaşanan bu ani değişimin bir sonucu olarak saç dökülmeleri yaşanabilir.

7. Tütün ve Alkol Kullanımı

Vücuda verdiği zararlar saymakla bitmez ama tütün ve alkol kullanımı saç sağlığını da olumsuz etkiler. İçerisinde bulunan zararlı maddeler dolayısıyla saç dökülmelerinde artışa neden olabilir.

Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi Hangi Aylarda Görülen Bir Durumdur?

Mevsim geçişlerinde saç dökülmesi özellikle yaz aylarına geçiş mevsimlerinde daha sık rastlanan bir durumdur. Genellikle Eylül, Ekim gibi sonbahar aylarında ve Nisan, Mayıs gibi ilkbahar aylarında saç dökülmelerine daha sık rastlanır.

Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?

Mevsim geçişlerinde saç dökülmeleri özellikle Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında tarama esnasında, duş esnasında sıkça saç dökülmelerinin gözlemlenmesi ile anlaşılabilir. Bu dökülmelerin mevsimsel olup olmadığını anlamak için hangi aylarda dökülmelerin arttığını gözlemlemek gerekir.

Saç Dökülmelerinin Mevsimsel Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Mevsimsel dökülmelerin yaşandığı aylarda, saçlar ihtiyaç duydukları besinleri yeteri kadar almadığı takdirde dökülmelere sıkça rastlanır. Bu mevsimlerde yaşanan saç dökülmeleri, ileriki zamanlarda saçın yeterli olan besinleri karşılamasından sonra bitebilir. Fakat bu zamanlar dışında da saç dökülmeleri yaşanıyorsa bu dökülmeler mevsimsel olmayabilir.

Mevsimsel Saç Dökülmesini Önleyebilmek İçin Neler Yapılabilir?

Mevsim geçişlerinde saç dökülmesini engelleyebilmek için bazı yollar vardır:

1. Vitamin Takviyesi

Saç dökülmesi, bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinden kaynaklı olarak ta yaşanabilir. Yapılan araştırmalar neticesinde A vitamini veya selenyum gibi bazı takviyeler, aşırı alınması halinde saç dökülmesine neden olabilir. Dolayısıyla alınan takviyeleri seçmekte özenli davranmak gerekir. Eksikliği halinde saç dökülmesine sebep olan ve saç sağlığını olumsuz etkileyen vitaminin D vitamini olduğu bilinir. Özellikle kış aylarında D vitamini seviyesinin daha fazla düştüğü dikkate alındığında D vitamini almak saç dökülmesini azaltabilir.

Demir eksikliğinin saç dökülmesine sebep olup olmadığı günümüzde hala bir tartışma konusudur. Henüz kesin olarak kanıtlanmasa dahi, bazı çalışmalar sonucunda demir kullanımın saç sağlığını olumlu olumlu etkilediği gözlemlenmiştir. Eğer demir eksikliğinden kaynaklı bir saç dökülmesi söz konusuysa demir takviyesi ve C vitamini takviyesiyle bunun önüne geçmek mümkündür.

Bunun aynında B vitamini eksikliği de aynı şekilde saç dökülmesine sebep olabilir. Besinlerden yeteri kadar alınmaması halinde takviye alarak desteklenebilir. Fakat alınan takviyelerin saçları mucizevi bir şekilde uzatmayacağı dikkate alınmalıdır. Takviye alımıyla herhangi bir vitamin eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesi azaltılabilir fakat kısa vadede uzamayı sağlamaz.

2. Doğal Ürün Kullanımı

Kullanılan ürünler doğal içerikli olmadığı takdirde mevsimsem olsun olmasın saç dökülmesi problemi ile karşılaşmak söz konusu olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde saç dökülmesinin arttığı bilindiğine göre doğal olmayan ürün kullanımı da bu dökülmeyi daha da ciddi boyutlara taşıyabilir. Bu sebeple temiz ve doğal içerikli ürünler kullanarak hem ekstra dökülmelerin önüne geçilebilir hem de mevsimsel dökülmeleri azaltmakta başarılı sonuçlar alınabilir.

3. Saç Diplerine Düzenli Masaj Yapma

Saç diplerine masaj yapmak, kan dolaşımını arttırdığından saç köklerini uyarır. Bu sayede özellikle mevsimsel saç dökülmesini azaltmak mümkün olabilir. Bu masaj Hindistan cevizi, badem veya zeytinyağı gibi doğal yağlar kullanarak desteklenebilir. Böylelikle saç beslenmiş olur ve dökülmenin sebeplerinden biri olan stresi de azalttığından etkili bir sonuç verir.

4. Bol Su Tüketimi

Yeteri kadar su tüketmemek, insan bedenine her açıdan zarar verdiği gibi saç sağlığını da olumsuz etkiler. Yeteri kadar su tüketilmemesi halinde saçlar da nemsiz ve susuz kalarak daha hassas ve kırılgan bir hale gelir. Bu da saç dökülmelerine sebep olur. Mevsim geçişlerinde saç dökülmelerinin önüne geçmek ve en aza indirgemek için bol su tüketimi etkili bir çözüm olabilir.

5. Düzenli Uyku

İnsan fizyolojisi bir bütündür ve sağlıksız veya düzensiz olan her rutin insan bedenine her anlamda zarar verir. Düzensiz uyku da saç dökülmelerinin nedenlerinden biridir. 22.00 ve 03.00 arasında salgılanan hormonlardan her açıdan yararlanmak için düzenli bir uyku rutini oluşturmak gerekir. En nihayetinde mevsimsel saç dökülmelerinin azaldığını gözlemlemek mümkün olabilir.

Mevsimsel Saç Dökülmesi Ne Zaman Tehlikelidir?

Saçın doğal döngüsü gereği günlük 100 tel saç dökülmesi normal kabul edilebilir. Mevsimsel dökülmelerin yaşandığı zamanlarda da ise 200 tele kadar dökülme yaşanabilir. Bu süreç genellikle geçicidir ve 15-20 gün sonra sona ermesi beklenir. Fakat bu sürecin uzaması, mevsim geçişlerinde saç dökülmesinin dikkate alınacak bir boyuta ulaştığı anlamına gelebilir. Ayrıca, saç güçlendirici serum gibi destekleyici ürünleri de rutininize ekleyerek dökülmeyi azaltabilirsiniz. Ancak durumun ciddileşmesi halinde bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.