Cilt Güzelliğine Sıradışı Bir Dokunuş: Karbon Peeling’in Faydaları
Cilt Bakım

Cilt Güzelliğine Sıradışı Bir Dokunuş: Karbon Peeling’in Faydaları

Yazar: Bioprof Tarih: Jan 04, 2024

Sağlıklı, parlak ve pürüzsüz bir cilt için peeling, sıkça tercih edilen önemli bir adımdır. Tanecikli yapıya sahip fiziksel peelingler, AHA ve BHA gibi yararlı asitleri içeren kimyasal peelingler, aloe vera peeling gibi bitkisel peelingler ve çok daha fazlası günlük cilt bakım rutinlerinde sıklıkla tercih edilir. Peki ya karbon peeling nedir ve onu farklı kılan nedir? Karbon peeling faydaları nelerdir? Eğer bu sorulara yanıt arıyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Karbon Peeling Nedir?

Karbon peeling gözeneklere biriken kirleri arındıran, cildi ölü hücrelerden arındıran, aşırı sebum üretimini dengeleyen, anında yenilenmiş, pürüzsüz, yumuşak ve daha sıkı bir cilt sunan lazer tedavisidir. Sunduğu tüm bu faydalar sayesinde cilt tedavisinde adeta çığır açan bir yeniliktir. Bu peelingde cilde sıvı bir karbon tabakası uygulanır ve bu karbonun gözeneklerin derinliklerine nüfuz etmesi sağlanır. Böylelikle derinlerdeki kir dahi arındırılmış olacaktır. Lazer ışınları karbon parçacıklarına yüksek ilgi duyar. Dolayısıyla karbon uygulanan bölgeler lazer ile etkileşime girdiğinde karbon yok olur ve beraberinde ölü hücreler, kirletici maddeler ve fazla yağ da ciltten arındırılmış olur.

Karbon Peeling Faydaları Nelerdir?

Karbon peeling faydaları şu şekilde sıralanır:

  • Güneşin zararlı ışınları ve yaşlanmanın neden olduğu cilt lekelerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Ciltteki geniş gözeneklerin azaltılmasında etkilidir.
  • Ciltteki sarkmalarını önler ve bunun yanında cildin sıkılaşmasına yardımcı olur.
  • Cildin kendini yenilemesinde oldukça etkili olan kolajen üretimini arttırır.
  • En sık görünen cilt problemlerinin başında gelen kırışıklarının giderilmesinde etkilidir.
  • Ciltteki aşırı yağlanmayı önler.
  • Siyah noktalarının azalmasında ve temizlenmesinde etkilidir.
  • Sivilce oluşumunu engeller.

Karbon peeling faydalarından en öne çıkanlardan biri hızlı ve rahat bir uygulama sunmasıdır. İşlem kısa sürer ve sonrasında günlük rutinlere dönmekte hiçbir sakınca yoktur. Fakat bu kısa uygulama süresinde dahi tüm ölü hücreleri yok ettiğinden cilt daha genç, kusursuz ve parlak görünür. Zamanla kaybedilen kolajen üretimi tetiklenir ve fazla yağ üretiminin önüne geçildiğinden gözenek tıkanıklığı ve akne probleminin de önüne geçilmiş olur.

Hangi Amaçlar için Kullanılır?

Bu tedavi yöntemi bir dizi cilt sorununun çözümü olarak sıklıkla tercih edilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yorgun, çökmüş ve yaşlanan cilt,
  • Ciltteki cilt tonu eşitsizliği ve dokusu,
  • Pigmentasyon sorunu,
  • Akne problemi
  • Bacne problemi,
  • Geniş gözenekler.

Karbon Peeling Nasıl Uygulanır?

Karbon peeling işlemine başlamadan önce, cilt bir solüsyon ile temizlenir. Temizlenen cilde karbon parçacıklı ve siyah renkli peeling kremi uygulanır. Bu aşamada önemli olan kremin içinde karbon parçacıklarının cilt tarafından olabilecek maksimum düzeyde emilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla kremin cilt ve tüm gözenekler tarafından tamamıyla emilebilmesi için kuruyana kadar 15-20 dakika bekletilir.

Kuruyan ve cilt tarafından emilen özel olarak üretilmiş karbon atomları içeren sıvının üzerine lazer sistemi ile atış yapılır. Bu lazer atışları sayesinde cilde uygulanan karbon tamamıyla patlatılarak cilt yüzeyinde ufak düzeyde bir hasar oluşturulur.

Cilde uygulanan enerji ve oluşturulan ufak düzeydeki hasar sayesinde cilt yüzeyinde aktivasyon sağlanır. Böylece ciltteki kolajen üretimi tetiklenmiş olur ve ciltteki elastikeyi sağlayan elastin lifleri sayesinde cilt sıkılaşır.

Lazer cihazı kullanılarak karon atomlarının patlatılması ile ortaya bir ısı çıkar. Böylece işlemin neticesinde cildin üst tabasında soyulma gerçekleşir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Karbon peeling faydalarından yararlanabilmek ve işlemden maksimum verimi alabilmek için işlem sonrasında aynı gün içinde sıcak duş yapılmaması gerekir. Buna ek olarak hamam, solaryum, sauna gibi aşırı ısıya maruz kalınan sıcak ortamlarda bulunmamaya dikkat edilmesi de önemlidir. Ayrıca cildin güneşe direkt olarak maruz kalması engellenmelidir.

Karbon Peeling’i Kimler Kullanabilir?

Bu işlem gözenek tıkanıklığı yaşayan, cildi aşırı sebum üreten, siyah nokta ve akneye meyilli ciltlere sahip, yorgun, kırışık ve çökmüş cilt problemleri yaşayan; renk eşitsizliği görünen ve geniş gözenek sorunu yaşayan kişileri için rahatlıkla tercih edilebilen bir işlemdir. Birçok cilt problemi için ortak bir çözüm sunar ve kısa sürede etki gösterir.

Karbon Peeling Faydaları Kaç Seans Sonunda Etkisini Gösterir? 

Karbon peeling uygulaması genellikle 5-8 seans olacak şekilde uygulanır. Fakat bu seans aralığı kişiden kişiye farklılık gösterir. Çünkü cilt tipi ve cilt sorunları her kişide farklıdır. Basit cilt sorunlarının tedavisi için uygulandığı takdirde ikinci seanstan sonra etki gösterse de zorlu cilt sorunlarının tedavisinde uzun vadede etkisini gösterebilir. Karbon peeling faydalarını görmek, en iyi ve uzun vadeli sonucu alabilmek için 2-3 hafta aralıklarla uygulanması önerilir.

Karbon Peeling Uygulaması Sonrasında Neler Yapılmalı?

Uygulama sonrasında ciltte hafif bir kızarıklık meydana gelebilir fakat bu oldukça doğaldır. Bu kızarıklıklar birkaç saat içerinde geçer. Ayrıca yatıştırmak için aloe vera jeli de kullanılabilir. Cilt kızarık bir vaziyetteyken kuru tutulması tavsiye edilir. Fakat kızarıklık geçtikten sonra cilde makyaj uygulamakta bir sakınca yoktur. Makyaj yaparken yağ bazlı ürünler kullanmamaya dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde gözenekler tekrar tıkanmış olur. Bunun yerine su bazlı içeriğe sahip ürünleri kullanmakta fayda vardır.

Uygulamadan maksimum verim alabilmek için cildi güneşin zararlı ışınlarından olabildiğince korumak, stresin minimuma indirilmesi ve sigara içilmemesi gerekir. Tedavi sonrası uygulama yapılan bölge, en az bir ay boyunca güneşten korunmalıdır. Bunun için SPF 50 güneş kremi kullanılmalıdır. Cilt güneşten yeteri kadar korunmadığı takdirde hiperpigmentasyon meydana gelir.

Uygulama sonrasında ciltte herhangi bir kabarma meydana gelmesi halinde profesyonel bir destek almak gerekir. Cilt mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır. Böylece cildin doğal bir şekilde iyileşmesine destek olunmuş olur. Cildin nemli tutulması da oldukça önemlidir. Cilt kuru olduğunda oldukça hassas ve nazik olur. Bu nedenle uygun bir cilt nemlendirici ile cildi nemli tutmak gerekir.