El Kuruluğu Sorunları ve Çözümleri
Cilt Bakım

El Kuruluğu Sorunları ve Çözümleri

Yazar: Bioprof Tarih: Jan 11, 2024

El kuruluğu sorunları özellikle kış aylarında ve ilerleyen yaşlarda daha sık rastlansa da hemen hemen herkesin belirli dönemlerle yaşadığı sorunlardan biridir. Uygun cilt bakım ürünleri kullanılarak önüne geçilebilen bir sorun olsa da el kuruluğu günlük hayatta konforu azaltan bir durumdur. Bu durumun önüne geçmek için neler yapılabileceğini öğrenmek ve çözüm yollarına ulaşmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

El Kuruluğu Nedir?

Eller de en az cilt kadar hassas bir yapıya sahiptir. Çevresel faktörler, hava koşulları, ilerleyen yaş ve çok daha fazlası el kuruluğuna sebep olabilir. Kuru eller her türlü hasara daha meyilli hale gelir ve çatlamaya, kızarıklığa ve hassasiyete sebep olabilir. Ellerde kuruluk, sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. Bazı durumlarda çok yoğun yaşanması halinde günlük faaliyetleri yapmak bile zor bir hale gelebilir.

El Kuruluğunun Nedenleri Nelerdir?

Ellerde kuruluk görünmesi birçok sebebe bağlı olabilir. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Hava Kuruluğu

El kuruluğu genellikle hava kuruluğunun doğal bir sonucudur. Ayrıca çoğu zaman hava koşullarına bağlı olarak gelişir. Çok sıcak ya da soğuk havalar veya güneşe fazla ve korunmasız bir şekilde maruz kalmak el kuruluğa sebep olabilir. Fakat ellerde kuruluk yaşanması, genellikle havaların kuru olmasından kaynaklı olarak kış aylarında ve sıcak olmasından kaynaklı olarak kuru iklimlerde sıkça rastlanır. Bunun yanında kış aylarında doğal olarak iç mekanlardaki sıcaklık arttırıldığından iç mekanlardaki nem azalır. Bu da ellerde kuruluğa sebep olur.

Yaşanan Cilt Hastalığı

Egzama, atopik dermatit ve bu tip bazı cilt hastalıkları ciltte kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Bu durumlarda cildin bariyer fonksiyonu zarar görmüş olur ve dolayısıyla cilt hassaslaşır. Bu duruma sıkça rastlanır ve ayrıca bu cilt rahatsızlıkları bulaşıcı değildir. Fakat yine de rahatsızlık verici olabilir. Bu cilt hastalıklarına uygun bir tedavi belirlemek için bir uzmana veya dermatoloğa danışmak, en etkili çözüm yöntemidir.

Kullanılan İlaçlar

Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak ellerde kuruluk yaşanabilir. Bu tarz durumlarda eller kuru olduğundan hassaslaşır ve çatlamaya, kızarmaya ve bu gibi sonuçlara daha meyilli hale gelir. Bunun önüne geçmek ve kullanılan ilaçların yan etkisini en aza indirgemek için elleri sık sık nemlendirmek ve bu nemi korumak gerekir.

Sık Sık El Yıkama

El yıkamak hastalıkları önlemek ve hijyeni korumanın en temel adımdır. Fakat el yıkamada aşırıya kaçıldığı takdirde ellerdeki nem oranı yüksek miktarda düşer ve bu da doğal olarak el kuruluğuna sebep olur. Elbette ki bunu önlemek için el yıkamaktan kaçınmamak gerekir fakat aşırıya kaçmamakta fayda olacaktır. Ayrıca el yıkarken aşırı sıcak ya da aşırı soğuk su kullanmak da kuruluğa sebep olur. Bu gibi durumlarda cildin doğal bariyeri zarar görür ve bunun bir sonucu olarak cilt hassaslaşır. Fakat el yıkamanın yanında bulaşık yıkamak gibi ellerin su ile fazla temas ettiği durumlarda da el kuruluğu yaşanabilir.

Sıcak Duş Alma

Sıcak su hem cilde hem de ellere zarar verir. Sıcak su ile duş almak, cilt bariyerine zarar verdiğinden cildi kurutur ve hassaslaştırır. Bu nedenle duş alırken ılık su kullanmak gerekir. Böylelikle sıcak su kullanımının sebep olduğu kuruluğun önüne geçilebilir.

Yaşlılık

Ellerde kuruluk özellikle yaşlılık dönemlerinde daha sık rastlanan bir durumdur. Cilt derisi daha ince bir hale gelir ve cilt esnekliğini kaybeder. Yaşın ilerlemesi ile beraber ciltteki nem ve sebum oranı azalır. Bunun doğal bir sonucu olarak cilt bariyeri zayıflar. Ciltte gözlemlenen tüm bu değişiklikler, ellerin daha çok kurumasına sebep olur.

Beslenme

Düzensiz ve sağlıksız beslenmek, insan bedenine her açıdan çeşitli zararlar verir. Ellerde kuruluk gözlemlenmesinin sebeplerinden biri de beslenme düzenidir. Çok fazla şekerli ve yağlı yiyecekler tüketmek ciltte ve ellerde kuruluğa sebep olur.

Tütün ve Alkol Kullanımı

Ellerde kuruluk probleminin bir diğer sebebi de tütün mamulleri ve alkol kullanımdır. Bu tarz zararlı alışkanlar, insan bedeninde olumsuz sonuçlar doğurduğundan dolayısıyla ellerde de kuruluğa neden olur.

El Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ellerde kuruluk birkaç belirti ile kendini gösterebilir. Bu belirtilerin en yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir:

Kızarıklık

Ellerde yoğun bir kuruluk yaşanması halinde kızarıklık gibi belirtiler ile karşılaşmak oldukça doğal bir sonuçtur. Bu kızarıklık parmak üstleri gibi belirli noktalarda yaşanabileceği gibi elin tamamında da gözlemlenebilir.

Ciltte Kaşıntı

Ellerde kuruluk yaşanmasının bir diğer belirtisi ciltte kaşıntı hissidir. Kuruyan ve hassaslaşan cilt nemini kaybettiğinden ve buna ihtiyaç duyduğundan kaşınır. Kaşıntı uzun sürdüğünde oldukça rahatsızlık verici hale gelebilir. Bu nedenle çok uzun süreli kaşıntı durumunda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Çatlaklar

Kuruyan ve nemsiz kalan ellerde çatlaklar ve çizgiler gözlemlenebilir. Özellikle uzun süre nemsiz kalan ellerde derin çatlaklar oluşur. Zaman zaman bu çatlaklar ağrılı bir hale de gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde bu çatlaklar kanayabilir ve enfeksiyona sebep olabilir.

El Kuruluğu İçin Neler Yapılmalı?

El kuruluğunu önlemek için bazı etkili yollar izlenebilir. Böylece kuruluk azaltılarak belirtilerin ve bu belirtilerin verdiği rahatsızlıkların önüne geçilebilir. El kuruluğunu önlemek için yapılabilecekler şu şekilde sıralanır:

Yoğun Nemlendirici Kullanımı

Bioprof Ultra Pure Exacare Bitkisel Nemlendirici Cilt Bakım Kremi 50 ml

Ellerde kuruluk olmasının en temel nedeni cildin nemini kaybetmesidir. Bunu engellemek için yoğun ve besleyici içerikli bir nemlendirici kullanmak ve gün içinde bunu tekrarlayarak nemi ellere hapsetmek etkili bir yoldur.

Bol Su Tüketimi

Cildi içten beslemek ve neme doyurmak için bol bol su tüketmeye dikkat edilmelidir. Yeteri kadar su tüketilmemesi halinde diğer adımları uygulamak yetersiz olabilir ve maksimum verim alınamayabilir. Dolayısıyla öncelikli olarak cildin su ihtiyacını gidermek gerekir.

Nemlendirici Özelliğine Sahip Temizleyicilerle Temizleme

Gün içinde sık sık kullanılan temizleyiciler, farkında olunmasa da cildin nem dengesini bozabilir. Ayrıca bu işlem gün içinde sık sık tekrarlandığı için ciltteki nem oranında cildi düşüş yaşanır ve ellerde daha sık kuruluk yaşanabilir. Bunun önüne geçmek için kullanılan temizleyicilerin nemlendirici özelliğine sahip olmasına dikkat etmek gerekir. Böylece ellerin nem dengesini korumaya yardımcı olunabilir.

Soğuk Hava Şartlarında Eldiven Kullanımı

Soğuk hava şartlarında eller daha sık kurur. Soğuk mevsimlerde elleri nemlendirmek ve nemi ellerde hapsetmek etkili bir yöntem olacaktır fakat bunun yanında soğuk mevsimlerde eldiven kullanarak elleri soğuk havalardan korumak ta etkili olacaktır. Böylelikle ellerde kuruluk yaşanması önlenmiş olacaktır.

Güneşten Korunma

Güneşin zararlı ışınları cilde zarar verdiği gibi ellere de zarar verir. Güneşe korunmasız bir şekilde maruz kalınması halinde ciltteki nem oranı azaldığından ellerde kuruluk yaşanabilir. Bunun önüne geçebilmek adına güneş kremi kullanmak ve gün içinde güneşe fazla maruz kalınması halinde güneş kremini tekrarlamak ellerde yaşanan kuruluğu azaltacaktır.

El Yıkamada Ilık Su Kullanma

Sıcak veya soğuk su kullanımı nem dengesini bozarak ellerde kuruluğa sebep olabilir. Bunun için gün içinde sıkça tekrarlanan el yıkamak gibi işlemlerde ılık su kullanmak gerekir. Ilık su cildin nem dengesini koruyacak ve elinizin kurutmadan yıkamanızı sağlayacaktır.

Temizlik Ürünleri Kullanımında Eldiven Kullanma

Temizlik ürünleri içerikleri bakımından barındırdığı bileşenler yüzünde ellerde kuruluğa sebep olabilir. Bunun önüne geçebilmek için temizlik ürünleri kullanırken eldiven kullanarak kuruluk önlenebilir. Sonuç olarak, sıkça cilt nemlendirici kullanarak el kuruluğunun önüne geçilebilir şeklinde bir kanıya varılabilir.