Cilt Sağlığı Rehberi: Temiz ve Sağlıklı Bir Cilt için İpuçları
Cilt Bakım

Cilt Sağlığı Rehberi: Temiz ve Sağlıklı Bir Cilt için İpuçları

Yazar: Bioprof Tarih: Jan 15, 2024

Cilt vücudun bir nevi kalkanıdır ve bu kalkan vücudu olası zararlı bakterilerden ve her türlü çevresel faktörlerden korur. Dolayısıyla doğru cilt bakım ürünleri kullanarak oluşturulan bir rutin ve düzenli bir hayat ile cilt sağlığını korumak ve güçlendirmek mümkün olabilir. Peki cilt sağlığı nedir? Cilt sağlığını korumak neden önemlidir? Tüm bu konuların detayları yazımızın devamında.

Cilt Sağlığı Nedir?

Vücudun geri kalanı gibi cilt sağlığı da ciddi önem taşır. Çünkü deri, vücudun koruma bariyeridir. Zaman içerisinde belirli faktörler nedeniyle deride bazı sağlık problemleri gözlemlenebilir. Ayrıca bu problemler yalnızca ilerleyen yaşlarda meydana gelmez. Cildin sağlığını olumsuz etkileyen faktörler yüzünden genç yaşlarda da cilt sağlığı zarar görebilir. Bunun yanında yaşlılık belirtileri ve ciltte oluşan lekeler ciltte sağlıksız bir görünüme sebep olduğundan ciddiye alınır. Görünümü de doğru orantılı bir biçimde etkilediğinden, cilt sağlığını korumak ve ciltte meydana gelen rahatsızlıkları gidermek öncelikli olmalıdır. Cildin sağlığını korumak için doğru beslenmeyle desteklenen doğru cilt bakım ürünleriyle oluşturulmuş bir bakım rutininden yararlanmak gerekir.

Neden Cilt Sağlığımızı Korumamız Gerekli?

Daha önce de değinildiği üzere cilt adeta bir bariyer, kalkan görevi görür. Cilt sağlıksız olduğu takdirde zararlı bakteriler, mikroplar ve çevresel faktörler cilde kolaylıkla zarar verebilir. Bu zarar ciltte uzun vadede gözle görülebilen olumsuz etkilere sebep olabilir. Dolayısıyla bunun önüne geçmek ve cilt bariyerini her türlü tehlikeye karşı korumak gerekir. Cilt bariyerini korumak cilt sağlığının da korunmasına yardımcı olacaktır.

Cilt Sağlığı Nasıl Korunur?

Cildin sağlığını korumak ve güçlendirmek için bazı adımlar uygulanabilir. Bu adımlar şu şekilde sıralanır:

Düzenli Cilt Temizliği Yapın

Herkesin cilt tipi ve cilt problemleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla her cilt, cilt tipine ve ihtiyaçlarına cevap veren farklı ürünler ile oluşturulmuş bir bakım rutinine ihtiyaç duyar. Bu bakım rutinin ilk adımı da cilt temizliği olmalıdır. Günün kirinden, cilde uygulanan makyajdan ve çevresel faktörlerden cildi arındırmadan yapılacak olan bakım cilde nüfuz edemez. Dolayısıyla ilk adım düzenli cilt temizliği yapmak olmalıdır. Cilt temizliğinde kullanılan ürünlerin fazla sert ve aşındırıcı olmamasına özen göstermek gerekir. Aksi takdirde cilt tahriş olabilir, kızarabilir ve cilt bariyeri zarar görebilir. Bu adımda esas olan cilt tipine uygun bir temizleyici seçmektir.

Zararlı Güneş Işınlarından Korunun

Güneşe karşı korunmasız kalınması durumunda güneşin zararlı ışınları olan UV ışınları, cilde zarar verebilir. Hatta cilde en çok olumsuz etkide bulunan unsur güneştir. Güneşe korunmasız bir biçimde maruz kalmak erken kırışma ve güneş lekeleri gibi problemleri beraberinde getirir. Bu zararlı etkilerden cildi korumak için her gün güneşe en çok maruz kalan yerlere, özellikle yüz, boyun ve ellere, güneş kremi uygulamak gerekir. Eğer gün içinde güneşe fazla maruz kalınıyorsa güneş kreminin iki saatte bir tazelenmesi gerekir. Güneş kremi en az 30 SPF içermelidir. Ayrıca güneş ışınlarının en tepede olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneşten mümkün olduğunca kaçınmak faydalı olacaktır. Bunun yanında özellikle ultraviyole ışınları engellemek üzere tasarlanmış kıyafetlerin, geniş kenarlı şapkaların, uzun pantolonların ve gömleklerin de güneşten korunma noktasında size yardımı dokunacaktır.

Düzenli Uyku Rutini Oluşturun

Hem vücut hem de cilt düzenli uykuya ihtiyaç duyar. Düzensiz ve yetersiz uyku, cildi soluklaştırır ve sağlıksız gözükmesine yol açar. Gece 22:00 ile 03:00 arasında salgılanan hormonlardan faydalanmak için bu saatler arasında uyumaya özen göstermek gerekir. Böylelikle cilt daha aydınlık, sağlıklı ve parlak gözükebilir.

Doğal Ürünlerle Cildinize Bakım Yapın

Cildin sağlığını korumak için oluşturulan bakım rutinlerinde doğal ürünler kullanmak gerekir. Aksi takdirde bakım ürünlerinin içeriğindeki doğal olmayan bileşenler, cildi tahriş edebilir ve cilt bariyerine zarar verebilir. Dolayısıyla doğal içerikli, cildi besleyen ve yenileyen doğal içerikli ürünler kullanmakta fayda vardır.

Cilt Tipinize Uygun Ürünler Kullanmaya Dikkat Edin

Her cilt tipi beraberinde farklı sorunlar ve ihtiyaçlar doğurur. Cilt tipine uygun ürünler kullanmadığı halinde bu sorunlar giderilmediği gibi cildin kendi dengesi bozulabilir ve sivilce, akne, kuruluk, yağlanma gibi sorunları beraberinde getirir. Cilt yağlı bir ciltse yağ bazlı bir temizleyici kullanmak cildin zaten fazla olan sebum dengesini arttırdığından sivilcelenme yaşanabilir. Bunun yanında kuru ciltlere, ihtiyaç duyduğu nem sağlanmadığı takdirde zaten hassas olan cilt daha hassas bir hale gelebilir. Dolayısıyla önemli olan cilt tipine uygun ürün kullanmaktır.

Bol Su Tüketimine Dikkat Edin

Su hem vücudun hem de cildin en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Su cildi içten içe besler ve sağlıklı görünmesinde doğrudan etkilidir. Cildin sağlığını korumak için gün içerisinde yeteri kadar su tüketmeye özen göstermek gerekir. Çünkü cildi yalnızca yüzeysel olarak beslemek kadar içten beslemek de gerekir. Susuz kalan cilt solgun, donuk ve cansız görünür.

Dengeli ve Düzenli Beslenmeye Özen Gösterin

Cilt sağlığını korumak ve devamlılık sağlamak için dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre çok fazla tatlı ve yağlı yiyecekler tüketmek, cilt iltihabı ve kırışıklıklara neden olabildiğinden yaşlanma belirtilerinin oluşmasına katkı sağlayabilir. Dolayısıyla şeker, dondurulmuş gıdalar ve beyaz un kullanılarak yapılan ürünlerin cildin sağlığını olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. Buna en olarak 2016 yılında yapılan bir diğer araştırmaya göre ise, yüksek glisemik yüklü gıdaların bazı kişilerde sivilcelenmeye neden olmuştur. Bu sebeple dengeli ve düzenli bir beslenme rutini oluşturmak gerekir. Bunun yanında dönemsel olarak sivilcelenme problemleri yaşanması halinde bunun beslenme düzeninden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bir haftalık bir diyet uygulanabilir.

Tütün Ürünlerinden Uzak Durun

Tütün ürünleri cildi olduğundan yaşlı gösterir ve kırışıklık oluşumuna neden olur. Cildin en dış katmanından bulunan küçük kan damarları, tütün kullanıldıkça zamanla daralır. Dolayısıyla kan akışı azalır ve cilt soluk görünür. Bununla beraber tütün ürünleri, cildin en çok ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin maddelerini de tüketir. Tütün ürünleri kullanımın zararları bununla da sınırlı kalmaz; cilde güç ve elastik veren lifler yani kolajen ve elastin de zarar görmüş olur. Ayrıca tütün ürünleri kullanılırken tekrarlanan hareketler de kırışıklık oluşumuna katkı sağlar. Tütün mamullerinin en ciddi sonucu ise yassı hücreli cilt kanserine sebep olmasıdır. Tüm bu sebepler ve çok daha fazlası, tütün mamullerini bırakmak için geçerli sebeplerdir.

Cilt Sağlığı için Ne Tür Besinler Tüketilmeli?

Cildi sağlıklı tutmak için çeşitli tam gıdalar tüketmek, cildin ihtiyacı olan ve en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olan vitamin, mineral ve diğer temel besinlerin en iyi şekilde doymasını sağlayacaktır. Tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, baklagiller, meyveler, sebzeler ve balıklar zengin bir beslenme sunar ve ciltteki iltihaplanmayla başarılı bir şekilde mücadele eder. Yapılan çok sayıda araştırmaya göre Omega-3’ler başta olmak üzere birçok sağlıklı yağ cildi sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Cilt Sağlığına Zararlı Unsurlar Nelerdir?

Cilt sağlığını korumak için sayılan birçok adım uygulanmaması halinde cilde zarar verir. Düzensiz ve yetersiz uyku, tütün mamullerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, cildi düzenli bir şekilde temizlememek, yetersiz su içmek, güneş kremi kullanmamak ve doğal içerikli olmayan yüz bakım ürünleri kullanmak cildin sağlıksız olmasına sebep olabilir. Tüm bunlardan kaçınarak daha sağlıklı bir cilde kavuşmanız mümkündür.