yüz mezoterapisi
Cilt Bakım

Genç ve Işıldayan Ciltler için Yüz Mezoterapisi: Detaylı Rehber

Yazar: Bioprof Tarih: Jan 18, 2024

Aydınlık ve ışıl ışıl bir cilt için düzenli bakım ve uygun cilt bakım ürünleri kullanarak bir rutin oluşturmak, bu rutini düzenli uygulamak, sağlıklı beslenmek ve daha fazlası elbette ki çok önemlidir. Fakat ciltte gözle görünür bir fark yaratmak istiyorsanız, yüz mezoterapisi tedavisi bir çözüm olarak öne çıkar. Cildin gençleşmesine yardımcı olan bu tedavi, sayısız fayda sağlayan bir tedavidir. Peki yüz mezoterapisi nedir? Bu sorunun cevabı ve çok daha fazlası yazımızda.

Yüz Mezoterapisi Nedir?

Mezoterapi, cildi gençleştirmek için enjeksiyonların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. İnce iğneler kullanarak cilde hormonlar, vitaminler, enzimler ve bitki özleri enjekte edilir. Böylelikle cilt gençleşir, sıkılaşır ve fazla yağlar arındırılmış olur. Bu tedavi cilt derisinin orta katmanının hedef alır. Bu orta katman mezoderm olarak adlandırılır. Tedavi de adını mezoderm bölgesinden alır. Yapılan enjeksiyon işlemi mezoderm bölgesine yapılır. Mezoterapi tedavisi ilk olarak 1952 yılında Fransa’da Michel Pistor tarafından geliştirilen bir yöntemdir. Son zamanlarda tüm dünyada hızla yayılan ve popülerleşen bir tedavi haline gelmiştir. İlk etapta tıbbi sorunların neden olduğu ağrıların tedavisinde kullanılsa da şimdilerde kozmetik dermatoloji, pigmentasyon, cilt sıkılaştırma, kırışıklıklar, çizgiler ve daha fazlası gibi birçok cilt sorunlarının giderilmesinde tercih edilen bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Buna ek olarak liposuction tedavisine bir alternatif sağlamakta ve yağların alınmasında da yararlanılmakta olan bir tedavidir.

Yüz Mezoterapisi Nasıl Uygulanır?

Tedavi esas olarak üç adımlı bir süreçten oluşur. Bu kanallar cilt dokularının derin katmanlarına ulaşır. İlk etapta cilde uyuşturucu bir krem uygulanır ve cilt uygun bir şekilde dezenfekte edilir. Sonrasında profesyonel bir biçimde bir dizi mikro enjeksiyon uygulanabilir. İğne bir enjeksiyon tabancasına bağlanır ve işlem öyle yapılır. Tedavi edilen bölgeye göre değişkenlik gösteren uygulama derinliği, 1 ile 4 milimetre arasında değişir. Mezoterapi işlemi sonrasında ciltte kızarıklık gözlemlenebilir fakat bu endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Çünkü kızarıklık bir süre sonra kaybolur. Doktorun gerekli görmesi halinde uygulama yapılan bölgeye yatıştırıcı krem uygulanabilir.

Mezoterapi prosedüründe, ciltte küçük mikro kanallar oluşturulur. Böylelikle uygulanan tüm vitaminlerin maksimum düzeyde emilimi sağlanmış olur. Bunun yanında ciltteki diğer temel moleküllerin, cildin iyileşmesini ve yenilemesini destekleyen büyüme faktörlerinin doğal salınımı da desteklenmiş olur. Yapılan tek bir tedavi, kan ve lenf dolaşımında eser miktarda bir artış yaratabilir, bağ dokusu hücreleri yani fibroblastların üretimini uyarabilir, cildin yenilenmesinde oldukça etkili olan kolajen üretimini ve elastin liflerinin düzeyini arttırabilir. Sağladığı tüm bu faydalara ek olarak tüm bunları cerrahi bir işleme gerek duymadan sağlar.

Hangi Durumlarda Yapılır?

Mezoterapi işlemi 25 yaş ve üzerinde olan; yüz yaşlanması, ciltte kırışıklık, gevşek cilt, yüz yağlarında azalma, yara izleri, pigmentasyon lekeleri ve donuk cilt problemi yaşayan kişilerde tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Kimlere Uygulanabilir ve Uygulanamaz?

Daha önce de değinildiği üzere kişinin 25 yaşının üstünde olması ve aynı şekilde belirtilen problemlerden birine sahip olması halinde rahatlıkla uygulanabilir. Mezoterapi, vücut bütünlüğünü bozmayan, kesi ve delik oluşturmayan bir işlem olsa dahi yine de bazı kişilerde uygulanmaması gerekir.

Hamile veya emziren anneler, kanser tedavisi gören hastalar için bu tedavinin uygulanması önerilmez. Uygulama yapılacak bölgeden ameliyat olunması halinde en az 4 ay geçmesi gerekir. Belirli hastalıkları ve patolojileri olan kişilere de mezoterapi yapılmaz. Dolayısıyla işlem öncesinde muhakkak doktora danışılması gerekir.

Aynı şekilde akut veya kronik cilt rahatsızlıkları olanlar, enjeksiyon edilen takviyelere alerjisi olanlar için de uygun bir tedavi değildir. Düzeltici tedavi veya plastik cerrahi işlemi görmüş kişilerin de yüz mezoterapisi için en az 4 hafta beklemesi önerilir.

Yüz Mezoterapisi Sonucunda Sizleri Nasıl Etkiler Bekliyor?

Mezoterapi işlemi sonucunda cerrahi bir müdahale olmadan parlayan bir cilde sahip olmak mümkün. Enjeksiyon işleminde cilde uygulanan vitaminler, serumlar ve besleyici vitamin karışımları cildin tazelenmesini sağlar. Doğru kişi tarafından doğru bir prosedür takip edilerek uygulanması halinde tüm besinler cildin alt katmanına doğru bir şekilde iletilir. Böylelikle cilt bu yararları bileşenleri maksimum düzeyde emer.

Cilde uygulanan konsantre ve zenginleştirici serumlar yaşlanma karşıtı olduğundan ciltteki kırışıklık görünümünü azalttığı gibi, cildin doğal ve sağlıklı görünmesine de yardımcı olur. Bunun yanında mezoterapi işlemi birçok sorunu ortadan kaldıran bir tedavi olduğundan ister donuk cilt ister lekeli cilt için rahatlıkla tercih edilebilir. Uygulanan bölgede enerji artışı sağladığından henüz ilk işlemde dahi farklılıkları gözlemlemek mümkündür.

Bu işlem cildi nemlendirir; dolgun, sıkı ve sağlıklı gözükmesinde oldukça etkilidir. Hyaluronik asit içerdiğinden cilt neme doymuş olur. Hızlı sonuç üretmesinin yanında işlem sonrasında oluşan kızarıklıklar da hızla ortadan kaybolur. En nihayetinde, parlak, dolgun, sağlıklı, kırıklık görünümü son derece azalmış, renk eşitsizlikleri giderilmiş ve elastik seviyesi artmış bir cilt sunar. Tüm bunları da cildi içten besleyerek sunduğundan hızlı ve gözle görülür sonuçlar verir.

Neden Yüz Bölgesine Uygulanır?

Yüz bölgesi hemen hemen her koşuldan daha fazla etkilenen bir bölgedir. Beslenme düzeni, uyku düzeni, zararlı alışkanlıklar, çevresel faktörler ve daha fazlası cildi doğrudan etkiler. Ayrıca ince ve hassas bir dokuya sahip olduğundan bu etkiler maksimum düzeyde gözlemlenebilir. Dolayısıyla tüm bu etkenler yüzde sarkma, çatlak, kırışıklık, donuk bir görünüm ve daha fazlasına neden olabilir. Yüze enjekte edilen bu yararlı bileşenler sayesinde cilt tüm bunlarla savaşacak enzimlere sahip olur.

Yüz Mezoterapisinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Bazı durumlarda mezoterapi yan etkiler gösterebilir. Hamile veya emziren kadınlara bu tedavi önerilmez. Bunun yanında enjeksiyonun içeriğindeki herhangi bir bileşene karşı alerjisi olan kişilerin uzak durması önerilir. Bunun yanında mezoterapi işleminden sonra elbette normal hayata dönmekte bir sakınca bulunmaz. Fakat herhangi bir alerjik reaksiyon gözlemlenmemesi ve yan etki olmaması açısından tedavinin ardından 24 saat boyunca havuza, saunaya girilmemesi; güneş ışığına maruz kalınmaması ve makyaj yapılmaması önerilir.

Yüz Mezoterapisinde Hangi Maddeler Kullanılmaktadır?

Mezoterapi işleminde uygulanan maddelerin kesin ve standart bir reçetesi yoktur. Doktorlar genellikle farklı formüller kullanabilir. Fakat elbette ki uygulanan belli başlı maddeleri saymak mümkün:

  • Vazodilatörler ve antibiyotikler gibi reçeteli ilaçlar,
  • Kalsitonin ve ritoksin gibi hormonlar,
  • Kollajenaz ve hyaluronizad gibi enzimler,
  • Bitkisel özler,
  • Vitamin ve mineraller.

Yüz Mezoterapisi Seansları Hangi Sıklıkla Uygulanabilir?

Genellikle en iyi sonucu alabilmek için üç ila 4 hafta aralıklarla 3 kez yapılması önerilir. Sonucu uzun ömürlü kılabilmek içinse yılda 2-3 kez tekrarlanabilir.

Ne Kadar Süre Sonra Etkisini Göstermektedir?

Mezoterapi işlemi ilk etapta 1-4 hafta aralıkla uygulanan bir işlemdir. Sonrasında ise 4 ila 6 seans sonrasında 3-6 arası tekrarlanabilir. Sonuçları görmek için ise ikinci seansı beklemek gerekir. Fakat beklenen sonuç daha erken gözlemlendiği gibi daha geç de gözlemlenebilir. Bunun nedeni tedavi edilen bölgedeki hasardır. Basit sorunlar için uygulandığında ilk seans sonrasında etkisini gösterdiği gibi, zorlu sorunlar için uygulandığında sonraki seanslarda etkisini gösterebilir.

Yüz Mezoterapisi Kalıcı Mıdır, Sık Sık Yapılmalı Mıdır?

Mezoterapi işlemi kalıcı bir işlem değildir ve belirli periyodlarla tekrar edilmesi gerekir. Fakat hangi sıklıkla yapılması gerektiği sorusunun net bir cevabı yoktur. Hangi sıklıkla yapılması gerektiği, cilt problemleri ve elde edilmesi istenen sonuca bağlıdır. İstenilen sonucu elde edebilmek için işlem dört veya daha fazla uygulanabilir. Hangi periyotlarla uygulanacağına, cildin ihtiyacına göre işlemi gerçekleştiren uzmanlar karar verir.