Güzelliğin En Temiz Halinin Aşamaları: Cilt Temizliği
Cilt Bakım

Güzelliğin En Temiz Halinin Aşamaları: Cilt Temizliği

Yazar: Bioprof Tarih: Dec 13, 2023

Sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmanın ilk kuralı etkili bir cilt temizliği yapmaktır. Temiz bir cilde uygulanan nemlendirici, serum, tonik gibi her türlü cilt bakım ürünleri gözenekler temiz olduğundan cilde çok daha iyi biçimde nüfuz eder. O halde diyebiliriz ki cilt bakımına önce cilt temizliğinden başlamak gerekir. Peki etkili bir cilt temizliği nasıl olur? Öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Cilt Temizliği Nedir?

Günün yorgunluğu, makyaj kalıntıları, UV ışınları, dışarıda maruz kalınan her türlü toz ve kir gün içerisinde cilde yerleşir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açar. İleri vadede gözenekleri tıkayan her türlü kir ve toz, cildin sebum dengesini bozar ve sivilcelenme, siyah nokta, komedon oluşumuna yol açar. Ayrıca, mat ve cansız duran bir cilde sahip olmanıza neden olur. Cilde yerleşen tüm bu kalıntıları temizlemek, sağlıklı bir cildin altın kuralıdır. Evinizde, cildinize iyi gelen ve cilt tipinize uygun ürünler kullanarak yapılan bir cilt temizliğinin ardından cildiniz için kullandığınız her türlü üründen aldığınız verim de doğru orantılı olacak bir biçimde artmış olacaktır.

Cilt Temizliği Nasıl Yapılır?

Profesyonel bir hizmet sunan bakım merkezlerinde derinlemesine bir cilt temizliği yapılsa da cilt temizliği gayet tabi evde de rahatlıkla yapılabilir. Peki evde cilt temizliği yapmak için hangi adımları takip etmelisiniz?

1. Yüz Yıkama

İster profesyonel bir uygulama olsun ister cilt temizliğini evde kendiniz yapıyor olun, ilk adım kuşkusuz yüz yıkamadır. Cilt tipinize hitap eden bir yüz yıkama ürünü ile cildinizi en az bir dakika boyunca derinlemesine temizleyin. Ayrıca yüzünüzü temizlerken boynunuzu da ihmal etmediğinizden emin olun. Yüz yıkama ürününü cildinizden arındırmak için ılık su ile cildinizi güzelce yıkayın. Yüzünüzün her yerini yüz yıkama ürününden arındırmaya özen gösterin. Özellikle saç ve çizgisini de arındırdığınızdan emin olun.

2. Peeling

Bioprof Aloe Vera Bitkisel İçerikli Peeling

Cildinizdeki ölü cilt derilerini arındırmanın en etkili yollarından biri düzenli peeling yapmaktır. Ölü hücrelerin cildinizde oluşturduğu katmanı çıkarmak için nazik ve yumuşak hareketler ile yüzünüze dairesel bir biçimde masaj yapın. Peeling, ölü hücrelerin temizlenmesini sağlamanın yanında cildinizin daha parlak ve aydınlık kılar. Dolayısıyla rutininize haftada birkaç kez peeling eklemeyi ihmal etmeyin.

3. Maske

Cilt temizliğini destekleyen ve neme doyuran maskeler, hem hasarlı cildinizin onarılması sürecini destekler hem de içeriği bakımından cildinizi besler. Kullandığınız maskeler antioksidan görevi görebilir, kolajen üretimini destekleyebilir, yaşlanma belirtileri azaltabilir veya cildinizi en çok ihtiyacı olan neme doyurabilir. Bu ve daha fazla fayda seçenekleri sunan maskeler cildinizin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur.

4. Tonik

Cilt temizliğinde tonik oldukça işlevsel ve etkili bir üründür. Bir pamuk veya ped üzerine damlatılan veya avuçlarınıza damlattığınız toniği cildinize ve boynunuza uygulayarak cildinizin normal pH seviyesine dönmesini sağlayabilirsiniz.

5. Nemlendirme

Bioprof Ultra Pure Exacare Bitkisel Nemlendirici Cilt Bakım Kremi

Temiz cildinizi besleyici bir nemlendirici ile desteklemekten daha iyisi olamaz. Cilt tipiniz ne olursa olsun, her cilt tipi neme ihtiyaç duyar. Yağlı bir cilde sahip olan kişiler, genellikle nemlendiriciye ihtiyacı olmadığını düşünse de yalnızda kuru ciltlerin neme ihtiyacı olduğu fikri çok büyük bir yanılgıdır. Cildiniz nemsizken hassas ve her türlü olumsuzluğa dayanıksız hale gelir. Bu sebeple cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Cilt Temizliğinde Kullanılabilecek Ürünler

Kuşkusuz herkes temiz, sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmak ister. Bunu sağlamak için yalnızca profesyonel bir temizlik yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evde de cilt tipinize uygun ürünler kullanarak temiz ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmak mümkündür. Peki bunun için hangi ürünleri kullanmanız gerekir?

1. Yüz Temizleyici

Yüz temizleyiciler cilt temizliğinde kullanılan en temel ürünlerden biridir. Tercih ettiğiniz yüz yıkama ürünün cilt tipinize uygun olduğundan emin olun. Bunun yanında kullandığınız ürünün içeriğini kontrol edin ve cildinizi temizlerken aynı zamanda kurutmayan bir ürün kullanın. Bazı yüz temizleyiciler sert yapılarından kaynaklı olarak cildi temizlese dahi ciltteki doğal yağların soyulmasına, ciltte kızarıklıklara hatta tahrişe dahi sebep olabilir. Bu nedenle cildinizdeki doğal yağları soymadan cildinizi derinlemesine temizleyen, gözeneklerin derinliklerine varana dek derinlemesine bir temizlik sağlayan ürünler tercih edin. Kullandığınız temizleyicilerin cildiniz için ekstra bir nemlendirme katmanı oluşturmasına ve cildi tazeleyip gençleştirmesine dikkat etmelisiniz.

2. Ilık Su

Su ile arındırmanızı gerektiren herhangi bir yüz temizleyici kullanıyorsanız, yüzünü yıkamak için ılık su kullandığınızdan emin olun. Sıcak su cildinizin kurumasına sebep olacaktır. Bunu engellemek için ılık su kullanmalısınız. Ilık su cildinizi kurutmamakla beraber gözeneklerinizin açılmasına da yardımcı olacaktır.

3. Tonik

Cildin pH seviyesini dengelerken nemi cildinize hapseden tonikler kullanarak nemlenen cildinizin daha parlak gözükmesine yardımcı olabilirsiniz. Cildinizin ihtiyacına göre farklılık gösteren tonikler, yüz temizliği sonrasında dahi gözeneklerinizde biriken kiri temizlemenin en etkili yollarından biridir. Üstelik gözeneklerin temizlenmesinin yanında kimi tonik nemi cildinize hapsederek parlak bir cilde sahip olmanızı destekler bir yapıdayken kimi içerdiği doğal asitlerle siyah nokta ve sivilce oluşumunu engeller. Cilt tipinize ve sorunlarınıza hitap eden bir tonik seçerek cilt sağlığınıza destek olabilirsiniz.

4. Peeling 

Haftada birkaç kez peeling kullanarak hem cildi ölü hücrelerden arındırmak hem de cildin doğal parlaklığını arttırmak mümkündür. Ayrıca cildiniz ölü hücrelerden arındığı için sonrasında cildinize kullanacağınız her ürün cildin daha derin katmanlarına daha kolay bir şekilde nüfuz edebilecek ve böylelikle kullandığınız ürünlerden maksimum verim almış olacaksınız. Peeling seçerken cilt tipinize uygun olmasına dikkat edin. Aksi halde cildinizin tahriş olmasına, kızarmasına veya alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilirsiniz. Bu sebeple daha doğal içerikli peelingler tercih etmek daha doğru olabilir. Böylelikle hem ölü derilerden nazikçe kurtulmuş hem de cildinizin daha parlak ve aydınlık gözükmesini sağlamış olacaksınız.

5. Nemlendirici

Temiz cildiniz artık nemlendirmeye hazır. Kaybedilen nemin geri kazanılması ve nemi cildinize hapsetmek için kullanılan nemlendiriciler, cilt bakım rutininin en önemli adımlarından biridir. Cildinizin ihtiyaçlarına veya tercihlerinize bağlı olarak neme ekstra özen gösteriyorsanız nemi destekleyen yüz maskeleri ile de cildinizin neme olan ihtiyacını giderebilirsiniz. Gün içinde güneşe maruz kalıyorsanız güneşin zararlı ışınların korunmak için SPF içeren nemlendiriciler tercih edebilirsiniz. Böylece cildiniz hem neme doymuş olacak hem de cilde zarar veren UV ışınlarından korunmuş olacaksınız. Gece uykuda geçirdiğiniz vakit, aslında cildinizin kendini en çok onardığı vakitlerdir. Gündüze kıyasla geceleri cilt kendini onarmaya daha yatkındır. Bu onarımı desteklemek için dilerseniz retinol içeren bir gece bakım kremi kullanabilirsiniz. Retinol yapısı gereği cildin onarılmasına ve iyileşmesine yardımcı olur. Geceleri cilt, aktif bileşenlere daha açık bir yapıda olduğundan bu iyileşme süreci en iyi şekilde desteklenmiş olur.

6. Serum

Bioprof Bitkisel Leke Karşıtı Yüz Serumu

Farklı sorunlara ve ihtiyaçlara hitap eden serumlar cildinizi her açıdan beslemek ve desteklemek için oldukça etkili ürünlerden biridir. Cilt tipinize ve ihtiyaçlarına bağlı olarak dilerseniz cildinizin onarım sürecine yardımcı olabilir, dilerseniz nem ihtiyacını karşılayabilir, dilerseniz komedon, siyah nokta büyük gözenek gibi problemlerin tedavisinde cildinizi destekleyebilirsiniz. Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen yüz bakım ürünlerinden biri olan serumlar, geniş yelpaze sunduğundan cilt sorunlarında olumlu sonuçlar verebilir.